Otomatik kapılar, dünya genelinde milyonlarca insan için günlük yaşamın bir
parçasıdır. Günümüzde ofislerin, dükkanların, hastanelerin, havaalanlarının, spor salonlarının, kamusal alanların ve daha pek çok yerin kapılarının bizler için açılmasını bekliyoruz. Özellikle pandemiden sonra temassız teknolojilere ilginin artmasıyla birlikte otomatik kapı sistemlerinin kullanımının daha da yaygınlaştığına şahit oluyoruz.
Dünyadaki ilk örneğinin mucidi İskenderiyeli Heron
Peki hiç ilk otomatik kapıların ne zaman ve kimin tarafından icat edildiğini merak ettiniz mi? Sizi daha fazla merakta bırakmadan bizler yanıt verelim. Tarihçiler, otomatik kapının dünyadaki ilk örneğinin milattan sonra 1. yüzyılda antik Mısır’da faal olan Yunan matematikçi ve mühendis İskenderiyeli Heron tarafından icat edildiğini belirtiyor.
Tapınak kapıları ile başlayan yolculuk
Deneylerini ve teorilerini Pnömatika adlı kitabında kaleme alan İskenderiyeli Heron’un çalışmalarının kapsamlı bir baskısı 1903 yılında Teubner yayınevi tarafından yayınlandı. Bu eserde İskenderiyeli Heron’un tapınağın kapılarını açmak için kullandığı bir mekanizmadan bahsediliyor. Verilen bilgilere göre söz konusu mekanizma tapınağın girişinde yer alan sunak taşının üzerinde yakılan ateşten gelen ısıdan güç alıyor. Rahip tarafından ateşin yakılmasıyla sunak taşının altındaki mekanizma çalışmaya başlıyor. Taşın içindeki hava ısınıp genleşerek altta yer alan küredeki suya basınç yapıyor ve birkaç kaba suyun pompalanmasıyla makara sistemi devreye girerek tapınağın kapılarını otomatik olarak açıyor. Kaynaklar bu tekniğin daha sonra şehre giriş kapıları gibi başka yerlerde de uygulandığına işaret ediyor.
İlk modern otomatik kapılar
Şimdiki anlamda ilk modern otomatik kapılar ise 1950’li yılların ortalarında icat edildi ve 1960’larda aktif olarak satışına başladı. İlk etapta bankalar, oteller ve çeşitli kamu alanlarında kullanılmaya başlayan otomatik kapıların ofislerdeki kullanımı da hızla yaygınlaştı. 1970’lerde otomatik kapılara hareket dedektörleri eklenirken, 1980’lere gelindiğinde ise sensörlerin de devreye girmesiyle otomatik döner kapılar hızla yükselişe geçti. İlk otomatik katlanır kapılar ise 1990’lı yılların başında sektörde yerini buldu ve otomatik kapı sistemleri sektörü günümüzde her geçen gün kendini yenileyen ve hızla gelişen sektörlerden biri oldu.
Hijyenik ve çevreci çözüm
Bugün, hemen hemen her ticari binada bulunan otomatik kapılar; yaklaşırken adeta bir sihirle açılıyor ve arkamızdan yine aynı şekilde kapanıyor. Böylece temassız bir geçişe izin verip, daha binaya attığınız ilk adımda hijyenik bir ortam sunuyor. Otomatik kapı sistemleri aynı zamanda binalarda enerji tasarrufunun yanında ses ve toz izolasyonu sağlıyor.
Sizler de hem çevre dostu hem de hijyenik otomatik kapı sistemlerine geçiş yapmak isterseniz, geniş ürün gamımıza linkten ulaşabilirsiniz.